2009. január 22., csütörtök

Pénz és orvoslás

Előbb-utóbb ugye, mindig az van, hogy magándokinál kötök ki, ha valami tartósabb bajom van. Most ugye ez épp bokaprobléma, de volt ez így nőgyógyászattal és mással is.
Mit is kell megfizetni ma Magyaroszágon az egyébként nem kicsi TB terhek mellett a magánpraxisban?
- időt: tehát, hogy az orvos rád szánja az idejét. Vagyis egy vizsgálat nem két perc, adminisztrációval együtt.
- információt: az orvos emberszámba vesz és megadja a bajodról a felvilágosítást illetve megbeszélitek (!) a lehetséges kezelési módokat.
- körültekintést: magánpraxisban (jó esetben) az orvos hajlandó az első benyomása mellé, még két másikat is beengedni és nem feltétlenül annyival intéz el, hogy felír valamit és helló.
- szakértelmet?: ez erősen kérdőjeles. Valószinű azért, hogy inkább azok a dokik mennek magánba (is), akikre van "fizetős" kereslet, de az a tapasztalatom, hogy ott is megélnek kóklerek, mint ahogy tuti, hogy a TB-ben is dolgoznak jó szakemberek (sok esetben a magánosok maguk).
- rövid határidők: ha TB-ben kérsz Budapesten MR vizsgálatot, az minimum 1-2 hónap, mikorra időpontot kapsz. Ha vastag a pénztárcád: 1 hét.
- nincs hálapénz: mindennek annyi az ára, amennyi. És azon nem kell szorongani, hogy eleget adtál-e és vajon azért olyan-e a hozzáállás veled, amilyen, mert nem tejelsz rendesen.

Megváltoztatni ezt nem tudom és nem örülök neki, hogy így van, de ha már így van, akkor aki magánba "kényszerül" és olyan borzasztó szerencsés, hogy fizetni is tudja, akkor legalább szűrje ott a kóklereket. És aki nem megfelelő, azt hagyja ott, de gyorsan. Azt meg, aki a fentieknek megfelel, "támogassuk".

Éljen a piac, nemde?

Leszögezem: ismerek minden tekintetben kifogástalan orvost, hozzáállást itt is, ott is, és gagyit szintén mindkét helyen. Sok dolog azonban nem is feltétlenül a doki milyenségén múlik, hanem a munkakörülményeken. Amit viszont a magánban tud neked biztosítani. Ha szerencsés vagy és megengedheted. Ha.

Nincsenek megjegyzések: